18-årige Ronja hiver 150.000 kr hjem til ungekultur i Struer

Fredag d. 9 juni gik 18-årige Ronja Dybkjær fra Struer på scenen på Klimatoriet i Lemvig. I et ”Løvens Hule”-inspireret format havde hun, med støtte fra lederen af Folkets Hus, Kristian Hedegaard, 15 minutter til at forklare et panel af politikere fra otte midt- og vestjyske kommuner, hvorfor aktiviteter i Struers nye ungekulturhus ”Kælderen” under Struer Musikskole er værd at investere kulturkroner i. Det gjorde hun så overbevisende, at hun fik hentet 150.000 hjem til Struer.

- Det er mega godt! Det var fedt at få lov til at stå og pitche vores idé, og jeg er glad for, at projektet kan få så stærk en start! Jeg håber, at vores succes kan inspirere endnu flere til at komme ned i kælderen, især nu hvor vi pludselig har råd til at lave noget ekstra spændende. Der er virkelig noget at se frem til, siger Ronja.

Events for unge i støbeskeen

Dét projekt, som Ronja pitchede for panelets politikere og nu har fået støtte til, giver Kælderens frivillige mulighed for at besøge lignende ungdomsmiljøer rundt omkring i regionen. Her skal de udveksle ideer med andre unge og lære af deres erfaringer.

Inspirationen tager de med tilbage til Struer og bruger til at planlægge to konkrete arrangementer i Kælderen i foråret 2024. Derudover er to større events for Struers ungdom i Folkets Hus i støbeskeen til efteråret 2024.

- I Folkets Hus er vi utrolig glade for at kunne støtte og samarbejde med de gode kræfter i Kælderen. Vi håber, at vores støtte og viden i forhold til eventafvikling kan være med til at udvikle Kælderen til et stærkt og dynamisk ungemiljø. Samtidig tror vi også på, at de unge kan være med til at inspirere os og vores program i Folkets Hus. Som naboer er det helt naturligt at samarbejde, og vi håber selvfølgelig, at de unge også får et godt tilhørsforhold til Folkets Hus, både som frivillige og som koncertgæster, pointerer Kristan Hedegaard, leder af Folkets Hus.


Nyt mødested for unge i Struer

Ungekulturhuset Kælderen er et tværgående samarbejde mellem de frivillige og en kommunal tovholder, Struer Musikskole, som både lægger lokaler til og sammen med Folkets Hus, giver sparring og vedledning til de unge frivillige.

Et konkret resultat af samarbejdet er nu, at Kulturvæksthuset har valgt at gå ind med økonomisk støtte.

Kulturvæksthuset er et regionalt projekt i en statsligt finansieret kulturaftale, der har en politisk styregruppe bestående af udvalgsformænd fra kulturudvalg i Lemvig, Skive, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Herning, Struer og Varde Kommuner.
I 2022 og 2023 har man besluttet at forsøge sig med et ”Løvens Hule”-format til uddeling af støttekroner. Kulturaktører skal udover en ansøgning, stille sig op foran politikerne og sælge deres ide.

Næstformand i Struers Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalg Tim Pindstofte var med som dommer, da Ronja Dybkjær pitchede idéen fra de unge i Kælderen i Struer.

- Det er positivt, at projektet giver de frivillige ansvar og klæder dem på til at kunne udvikle og afholde netop de arrangementer, de selv brænder for, udtaler Tim Pindstofte.


Kælderen inviterer til Åbent Hus

Der har længe været behov for steder i Struer, hvor unge kan mødes på egne præmisser, ikke mindst i en tid, hvor flere undersøgelser viser, at danske unges trivsel er udfordret. Kælderen kan netop være rammen om unges fællesskaber:

- Det her kan blive startskuddet til et blivende, bæredygtigt ungekulturmiljø i Kælderen. Ronja gjorde det rigtig godt, og jeg vil gerne opfordre andre engagerede unge fra Struer til at melde sig under fanerne. Et oplagt første skridt er at komme forbi til Åbent hus-arrangement i Kælderen og lære mere om hvordan, de selv kan engagere sig og gøre Struer et bedre sted at være ung, opfordrer Tim Pindstofte.

Der er åbent hus i Kælderen d. 22. juni fra 15-18. Kom og se stedet, mød nogle af de unge frivillige og se de projekter der arbejdes på. Der være lidt godt til ganen, musikindslag og en fælles kreativ aktivitet.