Beskyttede naturtyper
Strandenge, ferske enge, moser, heder, overdrev, søer og vandløb er beskyttede efter § 3 i naturbeskyttelsesloven.
På kommunens hjemmeside kan du se, om der er registreret beskyttet natur på din ejendom. Du skal dog være opmærksom på, at registreringen kun er vejledende, og at det er de faktiske forhold på din ejendom, der afgør, om naturen på din grund er beskyttede.
Find naturbeskyttelsesloven her
Se områder med beskyttet natur
Læs mere om beskyttet natur hos Miljøstyrelsen her
Hvis du skal ud i naturen kan du hente en app, der hedder § 3-natur. Den er lavet af Miljøstyrelsen. I appen kan du se hvilke arealer, der er registreret som beskyttet natur. Registreringerne er vejledende. Det betyder, at det er et øjebliksbillede. Arealernes tilstand kan ændre sig over tid, og derfor er registreringerne kun vejledende.
Du kan læse mere om § 3-appen her.
Tilstanden må ikke ændres - der kan dispenseres i særlige tilfælde.
Tilstanden i de beskyttede områder må ikke ændres. Du må derfor ikke pløje, grave, sprede jord, gødske, så græs, plante træer og buske eller gøre andet, der kan ændre tilstanden i de beskyttede områder. Hvis du er i tvivl så spørg kommunen, som gerne vejleder i, hvad der er muligt i den beskyttede natur.
Det har tidligere været muligt at gøde, sprøjte og omlægge beskyttede natur (særligt enge), hvis dette har været den hidtil lovlige drift. Med en ændring af naturbeskyttelsesloven fra 1. juli 2022, er dette ikke længere tilladt.
Kommunen kan i særlige tilfælde dispensere fra bestemmelserne. Du kan finde ansøgningsskemaerne via linket herunder.
Link til siden om dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3
Herunder finder du en liste over beskyttelseslinjerne i naturbeskyttelsesloven og en liste over de strengt beskyttede arter, der er registreret i kommunen.