8. klasseelever interviewer Struers Byråd i lydforløbet ’Politik i Børnehøjde’

Publiceret 16-01-2024

Politik og unges trivsel var på programmet, da 8. klasseelever fra Limfjordsskolen skiftede tavleundervisning ud med lydudstyr. Eleverne skulle nemlig interviewe medlemmer af Struer Byråd som en del af et nyt lydforløb.

Der var varmet op for zoom recorders og høretelefoner, da 8.klasseselever fra Limfjordsskolen prøvede kræfter med at være podcast-værter for en dag. Som en del af en lydfokuseret temadag havde eleverne nemlig fået til opgave at interviewe politikere fra Struers Byråd.

Lydprojektet er en del af det nationale undervisningsforløb Skolevalg 2024, hvor 8.-10.klasser lærer om politik, og hvad det vil sige at danne politiske holdninger. Omdrejningspunktet for den lydfokuserede temadag var altså at få den lokale politik ned i børnehøjde. Eleverne stod derfor selv for at vælge deres interviewvinkel samt for at tilrettelægge og udføre optagelserne. Næste skridt for 8.klassen er nu at redigere deres interviews om til lydfortællinger. Disse lydfortællinger bliver en del af skulpturen Lydbænken.

Læring gennem lyd og lytning

Den lydfyldte temadag var planlagt og kørt i samarbejde med elevernes klasselærer og det nye lydværksted Lydlaboratoriet. Hos Lydlaboratoriet får børn og unge mulighed for at få viden om lyd, lytning og læring. Det sker f.eks. gennem undervisningsforløb som denne, hvor eleverne kan arbejde praktisk med lyd i form af podcastproduktion og lydfortællinger.

I den forbindelse arbejder Marie Astrup, projektleder af Lydlaboratoriet, på at tilbyde alsidige lydforløb for Struers uddannelsesinstitutioner. Planen er, at værkstedet skal tilbyde forløb tilegnet de forskellige skolefag og ikke mindst klassetrin. Heraf er lydforløbet ’Politik i Børnehøjde’ en måde at kombinere lydlæring med dansk- og samfundsfagsundervisningen.

God opbakning fra politikerne

Temadagen kunne dog ikke være blevet en realitet uden politikerne, der agerede respondenter for elevproduktionerne. Derfor er Marie Astrup også rigtig glad for den store opbakning, Struer Byråd har vist til lydforløbet.

Efter hun kontaktede hele Byrådet om forløbet, oplevede hun positiv respons og interessedeltagelse. Det inkluderede bl.a. politikerne viceborgmester Kjeld Graversgård (C), Morten Graversen (V) og Peter Bech Vestergaard (B), der tog et smut forbi Struer Rådhus for at blive interviewet af 8.klasseeleverne.

Lydbænken ligger stemme til elevernes lydfortællinger

Næste skridt for eleverne er at redigere deres interviews om til lydfortællinger. Som en fin afslutning på temadagen bliver elevernes færdigproducerede lydfortællinger en del af den interaktive skulptur Lydbænken.

Når du sætter dig på en af Lydbænkens fire siddepladser, vil du altså kunne lytte til de forskellige fortællinger, eleverne har kreeret. Det er muligt at opleve lydfortællingerne de næste 3 uger.

Du finder Lydbænken på Østergade 13 tæt ved Passagen.