6.klasse fra Struer i finale om at blive Danmarks klogeste

Publiceret 07-02-2024

I 6.klasse på Parkskolen i Struer ved de en hel del - faktisk så meget, at de i dag har været i finalen om at blive Danmarks klogeste 6. klasse målt på bred, almen paratviden.

  • Hvilken farve er mest dominerende i Østrigs flag?
  • Hvilket land har et flag, der har en gul og en blå vandret stribe?
  • Hvad hedder den store sene man har bag på anklen, som er opkaldt efter en græsk gud?


Der er musestille i klasselokalet på Parkskolen. Emily, Caroline, August, Ethan og Markus fra 6.a. følger koncentreret med på storskærmen.

Kun 20 sekunder til at svare

Finalen om at blive Danmarks klogeste 6. klasse er lige gået i gang. Parkskolens hold er oppe mod otte andre hold fra skoler over hele landet: Rønne på Bornholm, Roskilde, Kalundborg, Strib ved Middelfart, Hedensted, Brønderslev, Allerød og Randers. Der er holdpræsentationer med videoer, kampråb og det hele.
3 runder med 3 spørgsmål i hver runde og kun 20 sekunder til at komme med de korrekte svar i hver runde. Derefter går de bedste hold videre til den afgørende runde. Ud over titlen som Danmarks klogeste 6.klasse er der 10.000 kr til klassekassen på højkant.
Uret tikker lynhurtigt, så der er ikke tid til at lede efter svar. Sådan er det, når man er så sej, at man er nået hele vejen til landsfinalen i ”Smart, parat, svar”.

En stor oplevelse med masser af fællesskab for eleverne

Smart Parat Svar-quizzen er et samarbejde med alle landets børnebiblioteker. Idéen bag er motivere børn til at læse og skaffe sig viden i dysten om at blive Danmarks klogeste 6. klasse. Det er, så vidt vides, første gang et hold fra Struer Kommune er nået hele vejen til landsfinalen.

Marie Uth Søtensen

Klasselærer Marie Uth Sørensen mener bestemt, hendes elever kan stå distancen:

- Vores 6. årgang er så skøn. De læser helt vildt mange bøger, og der er mange af eleverne, som virkelig interesserer sig for verden omkring os. De har en kæmpestor viden og vil gerne dykke ned og nørde i forskellige emner. De ved mere end mig om mange ting, og det er mega fedt, siger hun med et strålende stolt smil.

Klasselæreren fortæller, at det er en stor oplevelse for eleverne at deltage i sådan et arrangement. Turen til finalen startede med en lokal runde på Struer Bibliotek mod hold fra andre skoler i kommunen. Her endte Parkskolens 6.a og 6.b med at dyste mod hinanden om at gå videre til Regionsfinalen i Herning.
Det udløste en klasseudflugt med tog og en spændende dag på Herning Bibliotek, hvor regionsfinalen fandt sted. Også her gik sejren til de seje unge fra Parkskolen, og så var pladsen i landsfinalen deres.

Hep og hygge

Her på finaledagen er hele 6. årgang samlet i et klasselokale lige ved siden af det, hvor de fem kammerater, der udgør Parkskolens hold ”Black and White Monkeys” sidder dybt koncentrerede om finalen. Alle hepper på holdet.

Der er gjort noget særligt ud af dagen i dag. Gevinsten fra den lokale runde var en kagemand, og den har klasserne fået i dag. Det er en af de dage, hvor man må have snolder hjemmefra, og fra fællesrummet afslører lyden og den tillokkende duft, at der senere er popcorn på menuen.
Klasselærer Marie Uth Sørensen fortæller, at arrangementer som Smart-parat-svar giver rigtig meget til klassernes sammenhold og fællesskab. Eleverne får mulighed for at bruge deres viden om noget af det, de interesserer sig meget for, og det er en fed oplevelse. Og så kommer hele klassen ud og oplever ting sammen.

- Vi prøver egentlig altid at bruge sådan nogle tilbud, når de kommer, for det giver en rigtig god variation til undervisningen i hverdagen, siger Marie Uth Sørensen.

Lige ved og næsten

Lidt teknisk bøvl med forbindelsen mellem arrangører og skolerne over hele landet gør, at eftermiddagen trækker ud, inden finalen er afviklet. Holdet fra Struer kæmper bravt, og konkurrencen er helt vildt tæt. Desværre når Struer-holdet ikke med i den afgørende runde. Men at komme hele vejen til landsfinale og være blandt de ni klogeste 6.klasser i hele landet er en sej præstation i sig selv.