Lokalhistorie i børnehøjde: Børnebogsforfatter Josefine Ottesen samler inspiration i Struer

Publiceret 09-12-2024

Den kendte børnebogsforfatter Josefine Ottesen har været på studietur rundt i Struer Kommune. Som en del af et nyt bogprojekt har lokale eksperter nemlig klædt hende på til at kunne skabe en børnefortælling rodet i Struers historielandskab.

Den seneste uges tid har den kendte børnebogsforfatter Josefine Ottesen været på en gennemgående researchturnér rundt i Struer. Hun er nemlig i fuld gang med at indsamle inspiration og viden til sin kommende børneroman, der skal foregå i Struer.

Børnebogen udkommer i foråret 2025 og er et samarbejde med Lydlaboratoriet i Struer. Her tager bogen udgangspunkt i byens lokale historie, hvor målgruppen er indskolingen, mens elever på mellemtrinnet selv kan læse bogen. Sammen med bogen udkommer Lydlaboratoriet med en række nye undervisningsmaterialer til skoleklasser med temaet ”Lyden af hjem”. Børnebogen bliver dermed en historie om Struer særligt henvendt til Struers børn og unge.

Møder med lokale eksperter

Udover en personlig interesse for egnen grundet hendes fars opvækst i det vestjyske område, har Struer, ifølge Josefine Ottesen, en interessant historie at dykke ned. Det skyldes først og fremmest byens teknologiske rødder til B&O, mens også dens betydning som transportknudepunkt:

Struer er opstået på grund af infrastruktur, fordi der blev lagt en havn og så kom der jernbanen og rundt omkring de to meget vigtige trafikale centerpunkter, der er byen så vokset op. Og det gør jo, at den [Struer] har en friskhed. Der er ikke den der ”sat-hed”. Det er den der oplevelse af at være en DSB-by, hvor der er kommet masser af folk udefra, forklarer Josefine Ottesen.

For rigtig at kunne komme i dybden med sin historiske research, har Josefine Ottesen haft et tætpakket program med masser af spændende fagpersoner. Her har Isa Paludan, projektleder af Lydlaboratoriet, sørget for at arrangere møder med lokale eksperter og ildsjæle rundt i kommunen. Det har inkluderet besøg på bl.a. Struer Museum, Buchholtz’ Hus og lokalarkiverne samt snakke om alt fra Modtagelseshjemmet til de entusiastiske B&O beonister og udviklingen af Struer Havn.

Det er jo fantastisk at få den her mulighed for at komme herop, og så er der bare linet op med en masse spændende folk, som ved rigtig meget om det, jeg skal arbejde med,” fortæller Josefine Ottesen om researchprocessen.

Tråde fra fortiden til nutiden

Om end hun stadig er ved at få helt styr på de forskellige plottråde og karakterer, har Josefine Ottesen dog helt styr på handlingens tidsperiode. Den foregår nemlig i 1928.

Det var året, hvor B&O åbnede deres første produktionsfabrik. Årstallet afspejler dermed en spændende mellemkrigstid, hvor radioen og den teknologiske udvikling satte et vigtigt aftryk på Struer by. Netop den historiske ramme er Josefine Ottesen meget optaget af, da fortidens samfundsmæssige overvejelser nemt kan spejle sig i vores nutid – en helt særlig fordel ved at skrive historisk fiktion:

Hvis jeg nu skulle skrive en bog om et barn i Struer i dag, som ville udkomme i løbet af et par år, så vil den bog meget, meget hurtigt føles gammeldags. Fordi den musik, de hører i 2024, det hører de ikke i 2026. Og det tøj, de går med i 2024, det går de ikke med i 2026. Så alle referencer til deres omverden, den vil føles outdatet – og det er fordelen ved at skrive historisk, er at hvis man kan ramme ned i en periode, som på en eller anden måde spejler den tid, vi selv er i, så kan man blive ved med at bruge det også mange år frem. Fordi vi læser jo altid historien ud fra den nutid, vi er i.

Nu er næste skridt i bogprojektet at fordøje alle de mange indtryk og indsigter, som researchturen har givet. Herefter skal Josefine Ottesen skrive historiens synopse, og så snart den er godkendt, går den endelige skriveproces for alvor i gang.

Fotokreditering: Isa Paludan, Lydlaboratoriet. På billedet ses Josefine Ottesen sammen med Kaj Rasmussen og Vibeke fra Struer Jernbanemuseum.