220 skolebørn lærte om menneske­stemmens evner

Publiceret 24-04-2024

Lydlaboratoriet inviterede elever og lærer fra kommunens folkeskoler til lærerige workshops om menneskestemmen. Det skete i forbindelse med videnskabsfestivalen ’Forskningens Døgn’.

Hvad siger din stemme om dig, og hvordan kan du blive bedre til tale foran et publikum? Det var hovedemnerne for dagens workshops planlagt af Lydlaboratoriet i Struer. Workshopsene skete som led i den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn. Festivalens formål er at skabe mødesteder mellem forskere og borgere, hvor forskerne får mulighed for at dele deres viden.

Siden Lydlaboratoriet arbejder med at skabe lærerige oplevelser for skoleelever inden for lyd og lytning, var det derfor oplagt at invitere forskere, der netop beskæftiger sig med emnerne.

VR, lydklip og tegning

Lydlaboratoriets to workshops var således henvendt til skoletrinene 2-9 klasse. Resultatet blev, at cirka 220 skolebørn deltog sammen med deres lærere i løbet af dagen.

For de ældre elever var der ’Lær at bruge din stemme’-workshop fremlagt af forskerne Ïo Valls Ratés og Oliver Niebuhr fra Syddansk Universitet. Her fik eleverne fra bl.a. Limfjordskolens 8.klasse mulighed for at teste deres taleegenskaber. Det involverede bl.a. et VR-headset, hvor eleverne på skift skulle fremlægge foran et virtuelt publikum:

For de mindste klasser var det lytning, der var i fokus med ’Menneskestemmen’ tilrettelagt af forskere og studerende fra AU’s Center for Voice Studies. Med papir og blyant skulle 3.klasseseleverne forsøge at tegne, hvordan de forestillede sig taleren i bestemte lydklip så ud:

Samarbejdspartnerne bag de to lydworkshops er Uddannelsesinitiativet i Struer, Sound Hub Denmark og Sound Art Lab.