Ny bog af unge om klima er på gaden

Publiceret 13-10-2023

600 midt- og vestjyske unges stemmer i klimadebatten har skabt et unikt bogværk og en kunstudstilling, som netop er lanceret på Børnefolkemødet i Herning. En festlig finale på Danmarks vist nok største bogprojekt med unges egne vinkler på klima.

Nerverne sad helt udenpå tøjet torsdag i MCH Herning Kongrescenter. Salen, der kunne rumme knap 300 mennesker, var stuvende fuld af unge, nybagte kunstnere og deres familier. Klar til det helt store højdepunkt i det spændende projekt Ordforbindelse, som 600 unge, otte midt- og vestjyske biblioteker og 16 kunstnere har skabt sammen.

I foråret var de alle på workshop på deres lokale bibliotek for at udtrykke deres egne tanker om klima og deres egen fremtid gennem ord og kunst. 8.klasser fra alle skoler i Struer Kommune deltog. I sommer var 14 af de unge på et retreat, hvor de arbejdede videre med projektet.

Torsdag blev deres bog og kunstudstilling lanceret, og det skete med fine festtaler, reception og koncert med Ida Laurbjerg som en del af Børnefolkemødet i Herning. Og det var her, premierenerverne havde ekstra godt fat i de unge, for tre af dem var på scenen for at læse deres egne værker op foran hele salen. Det gjorde de på flotteste vis.

Vi er glade og stolte over at have været med til at skabe Ordforbindelse. De unge er fremtiden, og det er imponerede at se, hvordan de i projektet har fået mod til at give deres tanker stemme. Det er et betydningsfuldt bidrag, de har givet, og det er vigtigt, vi lytter til det, de har på hjerte om klima og deres egen fremtid. Sådan lyder det fra en glad og lidt træt biblioteksleder af Struer Bibliotek Rasmus Thøgersen, der selv havde rolle som konferencier til udgivelsesfesten i Herning.

Interessen for både bogværk og de unges kunstudstilling var stor. Udstillingen er skabt som en vandreudstilling, som nu skal på turné til de otte medvirkende biblioteker. I uge 48 og 49 inviterer Struer Bibliotek til både bogkig og kunstudstilling.

Projektet Ordforbindelse

Ordforbindelse er skabt af 600 unge og 8 biblioteker i Midt & Vestjylland, der sammen med 16 professionelle kunstnere, forlaget Ordskælv og Poesiens Hus i København, har skabt det store skrive- og kunstprojekt. I Bibliotekernes verdensmålsuge i uge 17 fik med kreativitet, kunst og skriblerier frit løb, da 8.klasser fra de otte kommuner blev inviteret til workshops med billedskabelse og historieskrivning, skabertrang og klimatanker – alt sammen fra de unges eget perspektiv. Struer Bibliotek har været initiativtager til og tovholder på hele projektet.

Ordforbindelse er blevet til med støtte fra Kultursamarbejdet Midt- og Vestjylland, Edvard Pedersens Biblioteksfond, Region Midtjyllands Kulturpulje, Europe Direct Midtjylland og Europe Direct Syddanmark.