Hos VIA NOVA kan de klare lidt af hvert

Publiceret 27-10-2023

Da Østbyens Dagtilbud havde brug for at genopfriske deres brugte børnemøbler fik de det beskyttede værksted VIA NOVA til at løse opgaven. Det blev startskuddet til et spændende samarbejde mellem de to.

På Trudsøvej ligger VIA NOVA en omfavnende arbejdsplads, der giver plads og beskæftigelse til mennesker med forskellige udfordringer. Hos værkstedet får disse medarbejdere mulighed for at bruge deres unikke kompetencer til en bred vifte af bestillingsopgaver. En af de visioner VIA NOVA arbejder ud fra er nemlig, at alle har noget at bidrage med og fortjener muligheden for selvrealisering:

”Medarbejderne skal have en succesoplevelse hos os. Det er vigtigt,” fremhæver Gitte Clausen, der er leder af VIA NOVA, og fortsætter ”Vi er en decideret virksomhed; vi producerer, vi har medarbejdere, vi tager bestillingsopgaver og vi har arbejdskraften.”

I den forbindelse samarbejder VIA NOVA med både private personer, institutioner og virksomheder, hvor værkstedet tilbyder alt fra havearbejde, syning, træarbejde til andre praktiske håndværk. En af de tilbagevendende kunder, som især er glad for deres samarbejde med VIA NOVA, er Østbyens Dagtilbud.

Træmøbler får nyt liv

I forbindelse med en større flytteproces tilbage i 2021 ønskede Østbyens Dagtilbud at give deres inventar en veltrængt genopfriskning. I stedet for at smide deres møbler ud og købe nyt, ville dagtilbuddet nemlig genbruge deres indbo. Det ønske fik dem til at vende sig mod VIA NOVA, da trærenovering og -produktion netop er to felter, som værkstedet beskæftiger sig med. Det blev startskuddet til dagtilbuddets gode samarbejde med VIA NOVA.

Udover at få deres børnemøbler til at se spritnye ud igen, har værkstedet også hjulpet Østbyen med at renovere et af deres gamle legekøkkener i bøgetræ samt lavet et dekorationstræ, som pynter i et af dagtilbuddets matrikler. Der er heller ingen tvivl om, at dagtilbuddet er glade for de forskellige bestillingsopgaver, som værkstedet har udført for dem:

”Det er vildt god kvalitet,” udtaler Kris Østergaard, dagtilbudsleder i Østbyens Dagtilbud, mens han glad viser billeder af bl.a. pyntetræet, som børnene har dekoreret med farverige fuglekasser, de har lavet ud af brugte mælkekartoner. Han kan kun anbefale, at flere institutioner benytter sig af værkstedets arbejdskraft:

”Vi har været rigtig glade for vores samarbejde med VIA NOVA. De har virkelig været lydhøre i forhold til, hvad vi gerne har ville have lavet, så det har været en fornøjelse,” afslutter Kris.

Som det nyeste skud på stammen, er VIA NOVA i gang med at kreere nye legestationer til dagtilbuddet, som børnene kan hygge sig med. Det inkluderer lige nu en isbod og en købsmandbutik, hvor prototyperne er blevet fremvist.

Eksperimenterer med egenproduktion

Generelt har medarbejderne hos VIA NOVA fingrene nede i en alsidig palet af kreative og praktiske håndværker. Samtidig kigger værkstedet dog også på nye projekter, de kan lave ved siden af deres bestillingsopgaver. Det drejer sig især om egenproduktion, hvor arbejdspladsen har gang i forskellige træeskapader.

Her køber VIA NOVA træ fra bl.a. den lokale tømmergård, mens de ligeledes får overskydende træ fra Struer Kommunes serviceteam. I stedet for, at træet går til spilde i skraldecontaineren, genanvender værkstedet det som et led af deres egenproduktion. I skrivende stund har VIA NOVA planer om at producere og sælge blomsterkasser, hvor prototyperne allerede står klar. Tanken er, at der skal tilbydes to modeller, og det er tydeligt, at der allerede er flere idéer på tegnebrættet i forhold til, hvad deres næste produkteventyr skal være.

Hvis du er interesseret i at vide mere om VIA NOVA og deres arbejdsområder, kan du besøge deres hjemmeside lige her.