25 år med mandagsmad på Langhøjskolen

Publiceret 26-10-2023

Frivillige ildsjæle gør en stor forskel for børnene på Langhøjskolen, og det har de gjort i mange år. Mandag var der 25-års jubilæum for skolens mandagsmad. Tre af ildsjælene har været med hele vejen.

Tove Nielsen har siden 2014 haft opgaven med at koordinere de frivilliges arbejdsplan, lave menuplan og bestille varer hos den lokale købmand. Hendes mand Børge er fiks på fingrene ved computeren og sørger for, at menuen for de næste måneder bliver sendt til skolen.

- Da jeg gik på pension efter at have arbejdet på Efterskolen Lægården i Holstebro i 30 år, savnede jeg alt det liv, det giver at være sammen med unge mennesker. Det har jeg jo fået igen ved at være frivillig med mandagsmad her på Langhøjskolen. Vi kommer til at kende børnene godt, og de hilser jo også på os, når vi møder dem ude i byen. Det er så dejligt, smiler Tove Nielsen.

Mad til 140 elever hver mandag

Hver mandag formiddag summer det af aktivitet i skolekøkkenet, og til middag diskes der op med mad til i gennemsnit 140 glade skoleelever. Det er én ret hver mandag, for eksempel spaghetti med kødsovs, forloren hare, pandekager med fyld eller ”kantinegryde”, som er favorit-ret hos mange af børnene: En gang ruskomsnusk med hakket kød, masser af hvidkål og gulerødder.

Det er i høj grad i fællesskabet mellem de frivillige, at kernen til 25 års madlavning skal findes. Som Tove udtrykker det:

- Jo, vi laver skam noget, men der skal være plads til at have det sjovt. Måske kunne vi nøjes med at være fem damer hver mandag, men vi er altså 6 på holdet. Ingen skal føle sig presset.

Ud over damerne møder også et par mænd ind og sørger for, at der er stole og borde klar til de unge gæster. I alt tæller de frivillige en skare på omkring 25 personer fra lokalområdet. Nogle er eller har været bedsteforældre til skolebørnene, andre er kommet til på anden vis.

Ildsjæle fejret

Tre af de frivillige har været med hele vejen, og blev til mandagens jubilæumsfrokost hyldet med fine hjemmelavede medaljer og en lille gave. Marie Hansen, Grethe Bjerg og Mathilde Jakobsen har 25 års jubilæum som ”madbedster” sammen med ordningen.

Tove Nielsen fik også en buket overrakt af skoleleder Karen Kattenhøj med tak for indsatsen og godt samarbejde.

Mandagsmad blev i sin tid startet af organisationen Familie & Samfund.

Mandag blev jubilæet fejret med en frokost i boldklubbens lokaler, efter middagsmaden til skoleeleverne var serveret. Og på skolen havde eleverne sørget for en flot og festlig oppyntning ved skolekøkkenet til en virkelig populær 25-års jubilar: Mandagsmad.