Bangs Have sætter fut i pedalerne til Run to the Beat

Publiceret 30-08-2023

Plejehjemmet Bangs Have er klar til at deltage i årets Run to the Beat. Men hvordan får man plejehjemsbeboere til at blive en aktiv del af motionsløbet? Man tropper selvfølgelig op med Rickshaw cykler og piloter.

Når lørdagens Run to the Beat event løber af stablen, er det ikke kun entusiastiske joggere, du vil se suse over målstregen. Plejehjemmet Bangs Have stiller også op til det musikfyldte løbearrangement om end det ikke er gummiskoene, der bliver luftet, men i stedet cykelhjulene. For at give deres ældre beboere mulighed for at deltage i motionsløbet, tropper plejehjemmet nemlig op med Rickshaw cykler i bagfeltet.

Det skal være en oplevelse

Rickshaw-cykler er en moderne taxicykel designet til persontransport komplet med sæde og sele. I Struer har vi 5 styks, og Bangs Have har sørget for, at alle cyklerne er booket med såkaldte piloter klar til at træde afsted med de cykelglade beboere.

En af de piloter, der kommer til at sætte fut i pedalerne på lørdag, er Karl Jensen, en yderst aktiv cykelpilot, du kan møde næsten alle ugens dage, hvis du slår et smut forbi Bangs Have. Som frivillig pilot på plejehjemmet sørger Karl for, at de ældre beboere, der har lyst, kan få vind i håret og en frisk cykeltur rundt i Struer egn. Her fokuserer Karl bl.a. på, at det skal være en hyggelig aktivitet med masser af indhold for den enkelte beboer. Derfor skal det ikke kun være en hurtig sviptur, men en oplevelse:

Det er vigtigt for mig, at det bliver en tur, hvor de får oplevet noget. Det skal ikke bare handle om at få turen overstået. Hver tur tager omkring 1½ time, hvor vi kører rundt forskellige steder i området i stille tempo. Ofte tager vi til Østre Strand, plukker vilde brombær og nyder blomsterne,” fortæller Karl, mens han viser sin cykelkalender, der bugner med bookede ture.

Alle skal mærke vinden i håret

Karl meldte sig som cykelpilot tilbage i 2021 efter hans kone startede som sommervikar i hjemmeplejen. Her fortalte hun, at de ældre ofte ikke kom ud i naturen. Det synes Karl var ærgerligt, og der gik ikke længe før, han havde meldt sig til han tog sin første cykeltur hos Bangs Have under foreningen Cykling Uden Alder. Herefter er det gået stærkt med næsten daglige besøg på plejehjemmet, hvor det ikke er unormalt, at Karl cykler flere ture om dagen. I sommers rundede han således 250 ture, og der er ingen tegn på, at Karl stopper foreløbigt.

Karl håber, at flere mennesker på sigt bliver inspireret til at melde sig som cykelpiloter i Struer Kommune. I den forbindelse er en af hans fremtidsvision, at plejehjem som Bangs Have får bedre mulighed for at tilbyde deres cykelture til gangbesværede beboere. I øjeblikket er turene nemlig afhængige af, at beboerne helst selv skal kunne løfte sig over i vognen.

Nu er næste stop dog Run to the Beat, hvor Karl og Bangs Have glæder sig til at give deres deltagende plejehjemsbeboere en sjov oplevelse. Det er anden gang parterne deltager i arrangementet, og nok ikke sidste gang, at borgerne får mærket vinden i håret. Hvis du kigger forbi lørdag d. 2. september, hvad end det er som løbedeltager eller heppende tilskuer, kan du altså se Bangs Haves 5 Rickshaw cykler danne en flot bagtrop. Giv dem endelig et vink.