20.000 børn får lokale skulpturer til at snakke

Publiceret 14-04-2023

Du er sikkert gået forbi den masser af gange – den lokale skulptur på torvet, i parken eller ved skolen. Der er mange abstrakte skulpturer, buster og statuer rundt i vores lokalsamfund. Men forholder vi os til dem? Og hvad kan de egentlig fortælle os? Et stort, nyt projekt vækker lokale skulpturer til live i børnehøjde i 75 landsbyer landet over. Det hele begynder i Hjerm i Struer Kommune 20. april.

Nu kommer projektet ”Snak med skulpturerne” med et spændende bud på, hvordan vi gør lokale kunst og kultur konkret, umiddelbar, nærværende og relevant. Lokale statuer, skulpturer og andre kunstværker i lokalsamfund over hele landet får med et ambitiøst projekt nyt liv gennem børns fantasi og historiefortælling. Startskuddet er i Hjerm i Struer Kommune.
I alt 20.000 børn fra 20 kommuner kommer over de næste år til helt bogstaveligt at snakke med deres lokale skulpturer og statuer.

Første skulptur, der vækkes til live, er 20. april ved Hjerm Skole. Struer Kommune var den første kommune til at gå ind i projektet, og borgmester Mads Jakobsen glæder sig:

- Det er vigtigt for børn såvel som voksne at slippe fantasien løs. Derfor er Snak med skulpturerne et spændende projekt. Det handler jo netop om at turde slippe fantasien løs og få øje på den kunst, vi har tæt på os i hverdagen Jeg glæder mig til at opleve, hvordan børnene vækker de forskellige skulpturer til live, og jeg vil opfordre alle interesserede til at træde ind i dette unikke kunstunivers og selv prøve at snakke med de lokale skulpturer, siger borgmester Mads Jakobsen.


Borgmesteren åbner Snak med skulpturerne ved Hjerm Skole kl 12.30 torsdag d. 20. april sammen med børnene fra skolens 4. klasse. Måske er borgmesteren endda så heldig, at han kan lokke Hjerm-skulpturen til en lille snak?

Samme eftermiddag inviteres alle interesserede til at komme og snakke med Hjermskulpturen kl 16-17.

Udvikler fantasi og fællesskaber

På skolerne er der stor begejstring og forventninger til SNAK med skulpturerne, og lærerne ser frem til projektet;

- Snak med skulpturen projektet bliver en ny og anderledes måde at arbejde med kunst på, da børnene bliver selvskabende i deres egen fantasiverden, hvor ingenting er forkert. Der er ingen færdige og bestemte løsninger til arbejde med kunsten på denne måde.
I en dagligdag med mange visuelle medier mangler vi i fællesskab at stoppe op og skabe fælles historier. Her får de mulighed for at bruge deres egne visuelle skabte billeder ved af at kigge på kunst i deres nærmiljø, som de i det daglige ingen tilhørsforhold har til. De vil nu i fællesskab skabe historier om netop den kunst de går forbi hver dag. De vil nu se skulpturen i et andet lys, siger Lilian Mejdal Skov, der er lærer Hjerm Skole.

Tankerne bag Snak med Skulpturerne

Projektet er ikke bare en leg med kunst for børn. Det er også et forsøg på at sætte gang i en grundlæggende samtale om, hvordan vi ruster vores kulturliv til en mere krisefyldt fremtid?

Hovedarkitekten bag projektet, kulturiværksætteren Søren Mølstrøm er ikke i tvivl:

- Der er ikke de samme midler til kultur i fremtiden. Klimakrise og større global ustabilitet vil sætte vores kulturliv på prøve, og vi må forberede os på, det bliver mindre. Derfor er det tid til at kigge indad og i meget højere grad bruge al den kunst, vi allerede har. Skulpturerne på gadehjørnerne og malerierne på museumsvæggene kan komme til at betyde så meget mere for så mange flere, hvis vi slipper kunsten fri af det akademiske jerngreb, de bliver fastholdt i

SNAK med Skulpturerne går landet over

Bag projektet står foreningen ”Kunst ud til Folket”. Projektet er blevet til i samarbejde med 20 af landets kommuner, 3 regioner, 80 lokale folkeskoler og en række kulturinstitutioner. I alt deltager 20.000 børn fordelt på de 75 landdistriktsbyer på tværs af hele landet, som projektet besøger.
I Region Midtjylland er det i 8 af regionens kommuner på 35 folkeskoler og 11 kulturinstitutioner, at Foreningen Kunst ud til Folket afvikler SNAK med skulpturerne. 9000 børn, bosat i regionens landdistrikter kommer til at deltage i projektet.

I foråret 2023 besøger projektet disse byer i Struer Kommune, som er først i projektet:

  • Humlum: ”Humlumpigen” ved Rosengården, Hans Felthaus
  • Asp: ”Strudseskulpturen” ved Asp Torv, Hans Felthaus
  • Hvidbjerg: Skulpturen ved Midtpunktet, kunstner(?)
  • Hjerm: ”Hjermskulpturen” v. Hjerm skole, Frans Vester

Herefter fortsætter Snak med skulpturerne til Lemvig Kommune og derefter ud i resten af landet.

Projektets tre hovedaktiviteter

Initiativtagerne bag projektet oplyser, at SNAK med Skulpturerne afvikles over 3 dage i hver by og består af:
Gadeteater på dag 1, hvor vi – henover en hel dag – inddrager børnene i en fælles leg omkring skulpturen for at inspirere dem til at se den lokale kunst med fantasiens briller

Workshopforløb på dag 2, hvor børnene – i løbet af hele dagen – selv skal være skabende og lave deres egne fortællinger og fantasilege om skulpturerne.
Temadag/fordybelsesdag dag 3, hvor børnene arbejder videre med deres fortællinger sammen med en lokal kulturinstitution. Formålet er at skabe forbindelse og relevans mellem de lokale skulpturer og de lokale kulturinstitutioner. Via skulpturerne vil vi give børnene en tættere tilknytning til de øvrige muligheder indenfor kunst og kultur, som er i deres eget lokalområde.

SNAK med skulpturerne er støttet af

Spar Nord Fonden, Ole Kirk’s Fond, Lauritzen Fonden, Færchfonden, Statens Kunstfond, Region Midtjylland, Lemvig Kommune, Struer Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Ikast-Brande Kommune, Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Odder Kommune og Skanderborg Kommune.

Læs mere om projektet