Børn og Unge møder kulturen i skolen

Ringkøbing-Skjern, Struer, Lemvig og Holstebro Kommuner er samarbejdspartnere i kultursamarbejdet ”Show Up”. Fra mandag den 29. november og indtil fredag den 10. december vil ”Show Up – on tour” besøge 10 skoler i Vestjylland. I Struer Kommune får to skoler besøg af ”ShowUp on tour”. De to skoler er: Thyholm Skole og Parkskolen.

“Det er ikke alle børn og unge, der har lige muligheder for at opleve kunsten og kulturens forunderlige verden. Vi er derfor utrolig glade for at få besøg af “ShowUp”, som et rigtig spændende initiativ, der skal være med til at åbne børn og unges øjne for, hvordan kunst og kultur kan bidrage med nye muligheder - både for dem selv og hinanden. Vigtigt for os er det, at børn og unge ikke blot lærer noget, men at de også bliver til nogen,” siger formand Kultur- og fritidsudvalget i Struer Kommune, Lars Møller Pedersen

Formålet med ”ShowUp on tour” er at præsentere skolebørn og unge i alderen 12 – 15 år forskellige kulturelle genrer. Det er fire anerkendte kunstnere, som sammen med unge kunst- og kulturstuderende fra ShowUp, som har sammensat programmet for de 10 dage, hvor de er On Tour.

Hver dag er det en ny skole, som får besøg og hvor de deltagende skoleelever sammen med kunstnerne får sat kulturen på skoleskemaet en hel dag.

Tina Tarpgaard er ansvarlig for, at de planlagte kulturdage forløber på en måde så både elever og lærere får noget med fra dagen, som de kan bruge fremadrettet. Tina Tarpgaard er to gange blevet tildelt Reumertprisen og har mange års erfaring med kunstneriske opsætninger. Hun glæder sig til at komme til Vestjylland og håber, at hun kan være med til at gøre flere børn og unge interesserede i de mere kreative- og kunstneriske kulturtilbud.
”Jeg er født i Vestjylland så jeg ved godt, at man ikke får kunst- og kultur ind med modermælken. Men min erfaring siger mig også, at interessen er der og de unge i ShowUp er gode eksempler på, at det handler om at få skabt nogle gode miljøer, hvor børn og unge kan mødes og dyrke deres fælles interesser i forhold til kunst- og kultur,” siger Tina Tarpgaard som er spændt på, hvordan de godt 1000 skolebørn, som ”ShowUp on tour” skal møde de næste 14 dage, vil tage imod de kunstneriske indslag og workshops.


FAKTA: KUNSTGENRER og KUNSTNERISK INDHOLD

Eleverne skal arbejde med forskellige kunstgenrer:

Fortællesporet: Her vil deltagerne blive præsenteret for en række øvelser som er gode redskaber til at blive bedre til at improvisere med ord og føle sig tryk ved at tage ordet, også når det man siger ikke er planlagt i detaljen. Øvelserne vil være i små grupper/to og to, og har fokus på både den der fortæller og den som lytter. For hvordan er det nu man er en god lytter?

Dramasporet: På dette spor sætter vi fokus på både ord og krop. Gennem øvelser med både krop og ord og med fokus på samarbejde vil deltagerne blive præsenteret for drama teknikker som er gode redskaber til at præsentere foran andre. På dette spor er der en ekstra bonus i form af en forestilling i klasselokalet af de to elever fra DTA Ingrid og Nicoline.

Dansesporet som handler om at tage plads med sin krop gennem dans, rytme og fællesskab
I danseklassen kommer vi til at arbejde med trådløse høretlf. (Som man måske kender fra silent disco) Deltagerne vil komme igennem forskellige musikalske tilgange til at bevæge sig - og også afprøve hvordan føles når man ikke danser til den samme musik som sin makker.

Musiksporet: På dette spor vil deltagerne blive medkomponister på et stykke live komponeret musik. Udstyret med optagere vil deltagerne optage de lyde som de syne ser spændende/skæve/dejlige/mærkelige og gennem et computersoftware hos de deltagende kunstnere kanalisere deres fælles lyde ind i et fælles værk.
Vi slutter med en forestilling på et spejlblankt gulv med 4 performere fra DTA som optræder med både bevægelse, ord og pompon’er

 

FAKTA: Kunstnere

Tina Tarpgaard: er koordinator for det kunstneriske indhold af ShowUP ON TOUR. Hun har fået tildelt en Reumert for Årets Danseforestilling for forestillingen Frost (2010) samt Living Room (2012) og har været nomineret i samme kategori for ON/VOLT (2014) and X-mythologies (2018). https://recoil-performance.org/da/om-os/

Niels Bjerg :Uddannet guitarist ved konservatoriet i Haag og Amsterdam. Han har mellem 2019-2021 være primusmotor i en radiofølgeton, som har portrætteret personer i Vestjylland. http://wego.dk/niels

Hilde Ingeborg Sandvold: uddannet danser på Den Danske Scenekunstskole og gennem sin karriere arbejde med et stort antal nationale og internationale koreografer og dansekompagnier. https://www.hildeisandvold.com/about
Johanna Forsehag: Uddannet på Den Danske Scenekunstskole i 2020. https://ddsks.dk/da/studerende/eva-johanna-forsehag

 

FAKTA: Skoler

Show Up On Tour besøger følgende skoler:

• 29. november - Thyholm Skole, Struer Kommune
• 30 november - Parkskolen, Struer Kommune
• December - Vinderup Realskole, Holstebro Kommune
• December -Sønderlandskolen, Holstebro Kommune
• December - Nørre Boulevard Skolen, Holstebro Kommune
• 6. December - Harboøre Skole / Tangsø Skole, Lemvig Kommune
• 7. December - Nørre Nissum Skole, Lemvig Kommune
• 8. December - Christinelystsskolen, Lemvig Kommune
• 9. December - Kirkeskolen, Ringkøbing- Skjern Kommune
• 10. December- Spjald Skole , Ringkøbing-Skjern Kommune

I alt ca. 1300 elever


FAKTA: ShowUP

ShowUP er et fællesskab af engagerede unge, som bidrager aktivt til kulturlivet lokalt og på tværs af kommuner.

I 2021 arrangerede de unge en større event (OFF TRACK) på Østkajen i Struer, som indeholdt masser af kulturelle oplevelser, workshop og mulighed for at unge kunne byde ind med præsentation af egne kulturelle produkter.

Samt projekt ”Kultur møder politik”, hvor man forsøgte at skabe et kunstnerisk rum for politisk debat.