Juniormesterlære

Få en anderledes afslutning på folkeskolen

Drømmer du om en mere praktisk måde at afslutte folkeskolen på? Med juniormesterlære får du mulighed for at kombinere skolegang med praktik eller praktisk undervisningsforløb på Ungdomsskolen.

Du kan komme i praktik som fx frisør, håndværker, landmand, på et plejehjem, i en børnehave eller inden for andre spændende erhverv. Eller du kan deltage i et praktisk undervisningsforløb på Struer Ungdomsskole, hvor du møder praktiske aktiviteter, værkstedsundervisning samt besøg på erhvervsuddannelser og virksomheder.

Det er en anderledes og spændende måde at lære på – hvor du får erfaringer, der kan hjælpe dig videre i din uddannelsesvej.

Læs mere herunder.

Hvad er juniormesterlære?

Juniormesterlære er et undervisningstilbud til elever i 8. og 9. klasse, der motiveres og lærer bedst gennem praksis og erfaring, og som ønsker en mere praktisk afslutning på folkeskolen og en erhvervsuddannelse i fremtiden.

Undervisningen

I juniormesterlære får du undervisning 4 dage om ugen i dansk, matematik samt øvrige fag. Undervisningen foregår mandag, tirsdag, torsdag og fredag på din sædvanlige folkeskole og som udgangspunkt i din nuværende folkeskoleklasse.

Du kan om onsdagen enten kombinere med praktik i en virksomhed eller praktisk undervisningsforløb på Struer Ungdomsskole.

Praktikken

Du skal sammen med dine forældre selv finde et praktiksted. Praktikstedet kan både være i en privat virksomhed eller på en offentlig arbejdsplads. 

Du kan skifte praktiksted undervejs, hvis du f.eks. ønsker at prøve forskellige fag.  

Dit praktiksted skal godkendes af din skoleleder, og der skal indgås en praktikaftale mellem dig og den virksomhed, du ønsker at komme i praktik hos. Der føres desuden tilsyn med praktikstedet.

En dag i praktik må forventes at svare til længden på en almindelig arbejdsdag.

Praktisk undervisningsforløb

I et praktisk undervisningsforløb på Ungdomsskolen kombineres praktiske aktiviteter med teoretisk undervisning for at give eleverne et realistisk indblik i arbejdsmarkedet. Undervisningen omfatter praktiske workshops på blandt andet Ungdomsskolen, besøg på erhvervsuddannelser og virksomhedsbesøg, hvor eleverne bliver vejledt i at koble teori og praksis.

En vigtig del af undervisningen er besøg på EUD-uddannelser i Struer og Holstebro. Her får du mulighed for at opleve, hvordan de erhvervsuddannelser, der kan vælges i området, fungerer i praksis. Besøgene giver konkret indsigt i undervisningsmetoderne, de faglige krav og de muligheder, en erhvervsuddannelse kan åbne op for, hvilket kan øge motivationen og interessen for en fremtidig karriere i faget.

Denne kombination af praksis og teori er særligt gavnlig for dig, der trives bedre med en praktisk tilgang og dermed får en bedre forståelse af, hvordan dit skolearbejde kan anvendes i en virkelig arbejdssituation.

Særlig afgangsprøve

Ved afslutning af 9. klasse skal du som elev i juniormesterlære aflægge prøver i dansk og matematik.

Derudover afholdes en afsluttende evalueringssamtale, der sætter fokus på de erfaringer og det læringsudbytte, du har fået af praktikken eller dit praktiske undervisningsforløb på Struer Ungdomsskole.

Folkeskolens afgangseksamen med juniormesterlære afvikles på din folkeskole og giver adgang til en almindelig erhvervsuddannelse, EUD. 

Elever med afgangseksamen i juniormesterlære opnår ikke automatisk adgang til en erhvervsuddannelse med gymnasialt niveau, EUX. Hvis en elev med afgangseksamen i juniormesterlære ønsker at gå på EUX, skal den ansøgte skole på baggrund af en samtale og ud fra en helhedsbetragtning vurdere, om ansøgeren kan gennemføre EUX. Dog med undtagelse af kontoruddannelsen og finansuddannelsen, som en afgangseksamen i juniormesterlære ikke giver adgang til.

Umiddelbart giver juniormesterlæreordningen ikke adgang til de øvrige gymnasiale ungdomsuddannelser (STX, HHX, HTX eller HF), medmindre man får særlig adgang f.eks. via optagelsesprøve.

Målgruppe

Alle elever i folkeskolens 8. og 9. klasser kan med samtykke fra deres forældre tilvælge juniormesterlære. Det er dog en forudsætning for at gå i juniormesterlære, at du:

  • Er motiveret for praktisk arbejde og ønsker at lære gennem konkrete opgaver og erhvervsorienterede aktiviteter
  • Ønsker en mere praktisk afslutning på folkeskolen og eventuelt en erhvervsuddannelse i fremtiden
  • Selv kan transportere dig til skole og praktik – evt. med offentlig transport. 
  • Er læringsparat – både i skole og praktik.
  • Kan indgå i en virksomhedskultur og f.eks. tage ansvar, møde til tiden og indgå i samarbejde med voksne og kollegaer på en arbejdsplads

Befordring

Struer Kommune sikrer transport af elever til og fra distriktsskole for de elever, der opfylder kriterierne herfor. Reglerne for transport til og fra distriktsskolen fremgår her.

Som elev i juniormesterlære indtræder praktikstedet i skolens sted i transportmæssig henseende på de dage, hvor undervisningen foregår der. Det vil sige, at ud over at kunne benytte skolebusserne, kan der også søges om skolekort til regionale busser og tog, hvis der er mere end 7 km. til praktikstedet.

Ekstraordinært kan der søges om befordringsgodtgørelse til forældres kørsel til praktikstedet.

Generelt gælder, at skoleleder kan afvise praktikaftalen, hvis udgifterne til befordring er uforholdsmæssigt store.

Yderligere information

Yderligere information får du ved at kontakte enten:

Limfjordsskolen: Telefon: 96848666

Parkskolen: Telefon: 96848540

Thyholm Skole: Telefon: 96848620

Ungdomsskolen: Telefon: 96848601

Tilmelding og opstart

Før du tilmelder dig

Før du tilmelder dig juniormesterlæreordningen er det vigtigt, at du og dine forældre:

  • Har talt med din skole (og eventuelt UU-vejledningen (Ungdommens Uddannelsesvejledning)) for at høre mere om ordningen og deres vurdering af, om juniormesterlære er det rette valg for dig.
  • Er bekendt med juniormesterlæreordningen, de alternative eksamensvilkår og uddannelsesmæssige muligheder herefter.

 Tilmelding

Ønsker du at tilmelde dig juniormesterlære fra skoleåret 2025/2026, skal du ansøge nederst på denne side inden 1. maj 2025.

Der afholdes fælles informationsmøde for alle ansøgere til juniormesterlæreordningen d. 27. maj 2025 kl. 17.00 på Struer Ungdomsskole, Skolegade 5B, 7600 Struer.

Der er skolestart i august 2025.

Når du og dine forældre udfylder og indsender nedenstående tilmelding, erklærer I:

  • At have talt med barnets skole (og eventuelt UU-vejledningen (Ungdommens Uddannelsesvejledning)) og modtaget information om juniormesterlæreordningen. 
  • At være bekendt med og accepterer ordningens vilkår, herunder:
    • Formål, indhold og rammer for ordningen.
    • At barnet vil modtage en anderledes afgangsvurdering, som adskiller sig fra den traditionelle afgangseksamen.
    • Skolens rolle og samarbejde med praktikstedet/Struer Ungdomsskole. 
  • At være indforstået med barnets deltagelse i juniormesterlæreordningen.

 

Kontakt

Børn & Unge

T: 96 84 85 55

Vi anbefaler, at du bruger sikker mail, når du skriver til os.

Skriv via Borger.dk (Borger)

Skriv via Virk.dk (Virksomhed)