Genoptræning og andre træningstilbud

SundhedscenterStruer kan tilbyde dig forskellige former for træning, genoptræning og rehabilitering. Tilbuddene varetages af ergoterapeuter og fysioterapeuter.

I forbindelse med et sygehusbesøg kan du få udarbejdet en genoptræningsplan. Planen bliver sendt til SundhedscenterStruer, og du vil inden for 4 kalenderdage blive kontaktet med henblik på opstart af din genoptræning. Du bliver tilbud en opstartstid senest 7 kalenderdage fra, vi har modtaget genoptræningsplanen.

Hvad indeholder genoptræningsplanen?

Genoptræningsplanen indeholder en beskrivelse af din funktionsevne og dit genoptræningsbehov. Med udgangspunkt i disse, skal vi sammen lave en plan for dit træningsforløb. Dit træningsforløb kan være individuelt eller på hold. Derudover kan det foregå i SundhedscenterStruer eller i dit eget hjem.

Vi forventer, at du deltager og er engageret i dit genoptræningsforløb i det omfang, det er muligt for dig. For at opnå det bedste resultat, er det vigtigt, at du inddrager træningen i din hverdag, f.eks. i form af hverdagsaktiviteter og/eller selvtræning.

Hvad består genoptræning af?

Genoptræning kan være mange forskellige ting. Det kan dække over træning af hverdagsaktiviteter, styrketræning, konditionstræning, bevægetræning, balancetræning og stabilitetstræning. Det kan også være rådgivning i håndtering af hverdagens udfordringer; fysiske såvel som mentale og kognitive. Genoptræningen varetages af fysioterapeuter og ergoterapeuter.

Siden 1. januar 2022 er der frit valg på leverandør af din genoptræning, hvis du har en genoptræningsplan fra sygehuset med følgende opgavetyper:

  • Udskiftning af led i f.eks. skulder, hofte eller knæ
  • Brud på arme eller ben
  • Forskellige skader på knæled
  • Genoptræning af ryg/nakke
  • Genoptræning af din skulder

Du vil modtage et brev i e-boks, når Struer Kommune har modtaget genoptræningsplanen. Herefter kan du vælge en af følgende leverandører:

  • SundhedscenterStruer, Morten Andersens Passage 7, 1. sal, 7600 Struer - tlf. 96 84 84 60
  • Struer Fysioterapi, Vestergade 11, 7600 Struer - tlf. 97 85 39 30
  • Thyholm Fysioterapi, Rughavevej 5A, Hvidbjerg, 7790 Thyholm - tlf. 97 87 15 95

Du kan vælge at gå til genoptræning i en anden kommune end Struer, hvis den anden kommune har kapacitet til det. Hvis du ønsker at benytte dig af frit valg af kommune, bedes du kontakte Sundhedscentret.

Struer Kommune tilbyder ifølge Serviceloven §86 optræning af fysiske og kognitive færdigheder. Det kan f.eks. være relevant for ældre borgere, som er svækket efter længere tids inaktivitet.

Her kan træningen bl.a. være:

  • Støtte til at klare daglige aktiviteter såsom madlavning, spisning, bad, påklædning og indkøb.
  • Støtte til at opnå et bedre funktionsniveau f.eks. bedre gang eller balance.
  • Støtte til at skabe overblik og løse problemer i forhold til daglige opgaver.

Tilbuddet omfatter et tidsafgrænset træningsforløb, som har til formål at forbedre din funktionsevne. Træningen tager udgangspunkt i dit behov og bliver tilbud som individuel træning eller holdtræning. Træningen kan foregå i SundhedscenterStruer eller i dit eget hjem.

Hvis du er interesseret i et tilbud om træning, kan du henvende dig til SundhedscenterStruer. Henvendelsen kan også være fra din læge, hjemmehjælper, pårørende eller lignende. Du vil herefter blive kontaktet af en ergo- eller fysioterapeut for en vurdering af, om du er berettiget til træning samt hvilket tilbud der vil være relevant for dig.

Vedligeholdende træning (Serviceloven §86.2) er et tilbud til dig, der har en varig funktionsnedsættelse. Her er fokus på at fastholde dine funktioner i forhold til at være selvhjulpen og styrke din livskvalitet. Vedligeholdende træning foregår som udgangspunkt på hold.

Hvis du er interesseret i et tilbud om træning, kan du henvende til SundhedscenterStruer. Henvendelsen kan også være fra din læge, hjemmehjælp, pårørende eller lignende. Du vil herefter blive kontaktet af en ergo- eller fysioterapeut for en vurdering af, om du er berettiget til træning samt hvilket tilbud, der vil være relevant for dig.

Struer Kommunes aktivitetsafdeling har mange tilbud om vedligeholdende træning for pensionister og efterlønnere, som du også kan tjekke ud:

Læs mere om pensionistidræt hos Aktivitetscenteret her

 

  • Børn mellem 0 og 18 år med svært fysisk handicap, kan få en lægehenvisning til vederlagsfri fysioterapi. Tilbuddet indeholder træning med henblik på at forbedre funktioner, vedligeholde funktioner eller forhale forringelse af funktioner.
  • Der kan frit vælges mellem vederlagsfri fysioterapi hos den kommunale børnefysioterapeut eller hos en praktiserende fysioterapeut.
  • Børn mellem 0 og 18 år med nedsat fysisk funktionsevne, kan med og uden lægehenvisning få tilbud om træning og vedligeholdelsestræning (Serviceloven §44) ved den kommunale børnefysioterapeut. Kontakt SundhedscenterStruer for at høre nærmere.
  • For børn mellem 0 og 18 år med en genoptræningsplan fra sygehuset gælder de samme retningslinjer som for voksne (se under afsnittet Træning efter genoptræningsplan og Frit valg på genoptræning). Genoptræning til børn, der omfatter ergoterapi varetages af Børne- og Familieafdelingen.

Er du beboer på et af Struer Kommunes plejecentre gælder de samme retningslinjer som for Træning efter genoptræningsplan, Frit valg på genoptræning og Træning til ældre med funktionstab (se mere under disse afsnit).

På alle kommunens plejecentre er der tilknyttet en fysioterapeut og en ergoterapeut fra Sundhedscentret, som varetager træning og har et særligt tværfagligt samarbejde med personalet på plejecentrene.

Er du berettiget til vederlagsfri fysioterapi, kan du som beboer på et af Struer kommunes plejecentre, frit vælge mellem den kommunale fysioterapeut og en praktiserende fysioterapeut.

Vederlagsfri fysioterapi er et tilbud til dig, som har en funktionsnedsættelse på grund af et fysisk handicap eller en fremadskridende sygdom. Det er din egen læge, der skal afgøre om du er berettiget til vederlagsfri fysioterapi og lave en henvisning. Det er også din læge, der afgør om henvisningen skal være til holdtræning eller individuel fysioterapi.

Din sygdom eller dit handicap skal være nævnt på Sundhedsstyrelsens diagnoseliste i forbindelse med vederlagsfri fysioterapi. Klik her for at se Sundhedsstyrelsens diagnoseliste. Derudover skal din tilstand være varig, og du skal have et svært fysisk handicap, der kræver hjælp og/eller hjælpemidler i hverdagen.

En henvisning til vederlagsfri fysioterapi skal revurderes af din læge minimum en gang om året, evt. i samråd med fysioterapeuten.

Hovedreglen er, at du selv skal sørge for at komme til og fra dit genoptræningssted. Du kan blive visiteret til kørsel, hvis du af helbredsmæssige årsager ikke kan transportere dig til træning og ikke kan bruge offentlig transport.

Bybusserne i Struer er gratis at benytte. Nærmeste stoppested er på Park Allé/Ringgade.

Et tilbud til personer i den erhvervsaktive alder, som er blevet ramt af en pludselig opstået hjerneskade. Det kan for eksempel være på grund af ulykke, blodprop, hjerneblødning eller lignende.

Hjerneskadekoordinatoren kan hjælpe med at vise dig vej ind i det kommunale system, så du oplever en sammenhæng i overgangen fra sygehus til kommune.

Hjerneskadekoordinator er en fast kontaktperson, som koordinerer kommunens indsatser på tværs af faggrupper og afdelinger i samråd med dig. Det gælder f.eks. i forhold til genoptræning og tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Hjerneskadekoordinator kan ligeledes støtte dig og dine pårørende i forhold til at håndtere at blive ramt af en livsændrende sygdom. Efter behov kan vi tage kontakt til eksterne samarbejdspartnere.

Du kan læse mere vores tilbud til hjerneskadede her

Palliativ fysioterapi er en del af den palliative indsats i Struer Kommune. Tilbuddet er til dig, som har en terminalerklæring. Med en henvisning fra egen læge, kan vi tilbyde lindrende fysioterapi.

Målet med palliativ fysioterapi er at:

  • Fremme livskvalitet
  • Mindske funktionstab
  • Lindre smerter
  • Lindre ødem
  • Lette åndenød
  • Lindre angst og uro

Du kan læse mere om vores palliative indsats her